Daar staat hij dan, op het podium van het DeLaMar theater, auteur van de “screenwriters’ bible”, de man die 60 Academy Award winnaars heeft gecoacht en verantwoordelijk is voor ruim 170 Emmy Award winnaars: Robert McKee. Voor een laatste fameuze “Story Seminar” is de 72-jarige mentor naar Nederland gevlogen om ons te onderwijzen in het belang van storytelling.

Story-in-Business is een initiatief van Sander Veeneman die twee jaar geleden Robert McKee’s seminar in Parijs bijwoonde. Sindsdien is het zijn droom om deze Hollywoodgigant naar Nederland te halen. En niet zonder succes. Zes maanden geleden werden ook wij onderdeel van Sander Veeneman zijn droom. In een bruin café midden in de winter vertelt Sander ons zijn plan. “Ik ga Robert McKee naar Nederland halen voor zowel Story als zijn nieuwe seminar: Story-in-Business. Story-in-Business gaat over het hoe en waarom van storytelling binnen bedrijven. Storytelling is een redelijk nieuw fenomeen in Nederland. De Denkfabriek gelooft in het belang van een goed verhaal, maar 250 stoelen verkopen in het DeLaMar theater? Toch gaat De Denkfabriek de uitdaging aan en staan wij Sander bij met advies op maat wat betreft de marketing van dit spannende project.

De dagen verstrijken. De kaartverkoop gaat van start. Maar de kaartverkoop lijkt niet op gang te komen. Nu maar hopen dat iedereen op tijd zo enthousiast wordt als wij dat zijn. “Express your ideas in a prominent way because all companies today are media-companies” zegt McKee wanneer wij hem met Sander in New York opzoeken. Waarheid als een koe. McKee heeft er zin in. The story a leader tells becomes corporate strategy, a map tot the future others can follow.

En hier staan we dan. Nog geen zes maanden later. Een zaal vol mensen die in spanning op de wijze woorden van Robert McKee zitten te wachten. Overal komen ze vandaan. Van Australië tot Curaçao, van de Nationale Politie tot aan KPN Telecom. Wat gaat de expert op het gebied van storytelling zeggen? Tevreden kijkt De Denkfabriek over zijn schouder de zaal in. De show kan beginnen.